Alvar Aallon matkat
Teksti: Teija Isohauta

Varhaiset matkansa Aalto teki laivalla, useimmiten Ruotsin ja Kööpenhaminan kautta. Uutta matkailuvalttia, lentokonetta käytettiin alusta asti, mutta valitusti ja harvoin. Kun lentoliikenne laajeni ja hinta halpeni, kulki Aallonkin reitti maailmalle useimmiten Berliinin, Pariisin ja Zürichin kautta. Junia käytettiin ja autoja vuokrattiin.

Aallon matkatoimisto seuraa Aaltoa Pohjoismaiden kautta Keski-Eurooppaan, pohjoiselle ja eteläiselle Välimerelle sekä Amerikan mantereelle. Aallon matkojen syynä oli kiinnostus arkkitehtuuriin, uteliaisuus ja elämän jano. Aalto puhui sujuvasti toista äidinkieltään ruotsia ja ilmeisen hyvää koulusaksaa, latinan kautta italiakin ääntyi ja työn takia hän opiskeli ahkerasti linguaphone-metodilla englantia ja ranskaa.

Kuten kuka tahansa, Aalto otti valokuvia, osti postikortteja, lähetti sähkeitä kotiinsa ja tallensi kuitteja, käyntikortteja ja ruokalistoja. Arkkitehdin ammattiin liittyen Aalto luonnosteli ja keräsi vaikutelmiaan eri maiden kulttuurista, sekä vanhasta että uudesta arkkitehtuurista ja taiteesta. Useimmat Aallon matkat olivat enemmän tai vähemmän työmatkoja, ne liittyivät näyttelyihin tai Aallon ulkomaille suunnittelemiin rakennuksiin. Matkoista saadut vaikutteet muovautuivat joskus nopeastikin ja kertautuivat Aallon omassa arkkitehtuurissa meille näkyviksi rakennuksiksi – eräänlaisiksi matkatuliaisiksi.

» Arkkitehtuurituliaisia

» Alvar Aallon ulkomaanmatkat 1920-1976